Over LIFE B4B

Wat is LIFE B4B?

Het LIFE Belgium for Biodiversity-project (LIFE B4B) is één van de eerste LIFE Strategic Nature Projects (SNaP) van het Europese LIFE programma (= EU’s funding instrument for the environment and climate action).
 

  • LIFE B4B loopt van 1 januari 2023 tot 31 december 2032.
  • Project acronym: LIFE21-IPN-BE-B4B LIFE
  • Het totale budget van het project is €36,8 miljoen euro
     

Meer weten over het LIFE programma
 

Doel van LIFE B4B

LIFE B4B heeft tot doel bijdragen tot het beschermen en het herstel van de  biodiversiteit in België. De focus ligt op het faciliteren van de uitvoering van bestaande regionale beleidskaders en het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van 14 partners: alle Belgische overheden die verantwoordelijk zijn voor het Natura 2000-beleid en 8 andere partners waaronder andere overheden en stakeholders. LIFE B4B zal actief zijn over het hele grondgebied van België.
LIFE B4B beschermt de biodiversiteit door de integriteit van de beschermde gebieden (Natura 2000 gebieden en andere groene infrastructuur) te verbeteren. Dit betekent uitbreiding van de van beschermde gebieden, het verbinden van beschermde gebieden, het installeren van passend beheer in beschermde gebieden en het voorkomen van inbreuken op de natuurregelgeving in de beschermde gebieden.

LIFE B4B zet ook in op het herstel van de biodiversiteit door het verbeteren van de staat van instandhouding van soorten en habitats/leefgebieden. Er zal een speciale grootschalige herstelagenda worden opgezet en uitgevoerd met aanvullende financiering. Daarnaast zullen er soortbeschermingsprogramma's (SBP’s) en actieplannen voor soorten en habitats/leefgebieden worden opgesteld en uitgevoerd met aanvullende financiering. Biodiversiteit in landbouw krijgt de nodige aandacht via natuur inclusieve landbouw. Diverse pilootprojecten worden opgesteld om instrumenten voor het behoud van biodiversiteit op gronden van private eigenaars uit te testen in België.

Verder wordt er ook ingezet op het verminderen van de impact van milieudrukken op de Belgische biodiversiteit, zoals lichtvervuiling, afvalwater en recreatie. Er worden verschillende pilootprojecten gestart om de impact van deze milieudrukken te verminderen. Indien succesvol, worden deze verder opgeschaald waarbij gebruik zal gemaakt worden van aanvullende financiering. Hydrologie en klimaatverandering hebben een impact op biodiversiteit en verdienen dan ook de nodige aandacht in het kader van dit project.

LIFE B4B wil samen met alle partners systeemverandering mogelijk maken: vele stakeholders en actoren zijn betrokken bij het herstel en behoud van onze biodiversiteit. Om dit netwerk verder te versterken, worden er verschillende horizontale maatregelen genomen. Dit omvat opleidingen geven, communicatie naar belanghebbenden, kennis delen, Natura 2000-branding en gebruik maken van relatiebeheerders of ambassadeurs om biodiversiteit hoger op de agenda te plaatsen van andere beleidsdomeinen. Internationaal zal LIFE B4B ook bijdragen aan het Europese biogeografisch proces Natura 2000.
 

Het team

Het project wordt gecoördineerd door een project management team. Dit team bestaat uit 2 personen, Tom Andries en Rieke Lenaert. Het project management team staat in voor de dagdagelijkse opvolging van het project, onderhoudt de contacten met de Europses Commissie, faciliteert samenwerking tussen de verschillende partners en zorgt voor een correcte rapportering.

Afbeelding
Tom
Tom Andries
Afbeelding
Rieke
Rieke Lenaert

Onze partners

Samen met deze partners werken we aan het beschermen en herstellen van de Belgische biodiversiteit.

Agentschap voor Natuur en BosDepartement Omgeving
Vlaamse LandmaatschappijNatuurinvest/Inverde
INBOSPW
Leefmilieu BrusselNatagora
Federale overheid diens: volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieuNatagriwal
NatuurpuntStiching Zoniën
European Landowner OrganizationEurosite