Ijzervallei

Afbeelding
lepelaar

In dit Natura 2000-gebied vinden we ‘De Blankaart’. Het gebied is bereikbaar via de bewegwijzerde paden van zonop- tot zonsondergang. Het kasteelpark en de voorste zone van het natuurgebied zijn goed toegankelijk, ook met rolwagens. Pas je wandelschoeisel aan het seizoen en de weersomstandigheden. De Blankaart is een overstromingsgebied en dus niet of moeilijk toegankelijk tijdens zeer natte periodes.

In putje winter herbergen de IJzerbroeken en de Handzamevallei, net als de Uitkerkse Polder, staan ​​tienduizenden ‘vriezeganzen’. Een volkse verzamelnaam voor alle ganzensoorten die deze streek in de winter opzoeken. In de IJzervallei gaat het vooral om de kolgans.

Bij elke winterse overstroming duiken ook de prachtige kleine zwanen weer op in de IJzer- en Handzamevallei. Niemand blijft onberoerd als hij een vlucht zwanen ziet én hoort voorbijvliegen. De trage, ruisende vleugelslag en het geknor, getoeter of keffend geroep is indrukwekkend. Kleine zwanen zijn telkens weer een statige, ‘edele’ verschijning om intens van te genieten.

Rietvogels, zoals de kleine karekiet en de rietzanger hebben riet nodig. In het jonge riet vindt ze voedsel. Oud riet is voldoende hoog om in te schuilen en een nest te maken. Dus zorgen we voor een lappendeken van oud en jong riet.

De natuurinrichtingswerken hebben heel wat extra ondiepe waterpartijen opgeleverd. Ideaal voor voedselzoekende lepelaars die sinds 2013 in het gebied broeden. De Blankaart is de tweede locatie voor Vlaanderen waar deze steltloper zich als nieuwe broedvogel heeft gevestigd.

Op de kasteelvijver en de vijver langs het plankenpad naar de kijktoren groeit de wilde waterlelie. Ook in de kanaaltjes en grachtjes tussen de Blankaartvijver en IJzer keert de soort terug.


Klik hier voor meer informatie over Blankaart in de IJzervallei!
Klik hier om naar de Bioblitz-pagina van dit Natura 2000-gebied te gaan.
Klik hier om Obsidentify te installeren.

Photo: Vilda