Valleigebied Kampenhout

Afbeelding
Bosorchis

De Groene Vallei vormt een groene oase tussen Brussel, Mechelen en Leuven. Natuurpunt beheert er meer dan 500 ha beschermde natuur en er zijn reeds 50 km aan wandellussen. Om het prachtige gebied Groene Vallei verder te verkennen, is het bezoekerscentrum Groene Vallei een ideale uitvalsbasis.

Eén van de gebieden in de buurt is het Floordambos. Het Floordambos strekt zich uit op de grens van Vilvoorde, Machelen en Steenokkerzeel. De natte, kalkhoudende bodem maakt het een uiterst waardevol gebied. Het is een 7 ha groot gemengd, moerassig loofbos, vooral waardevol op het vlak van planten en insecten. Het bos is de laatste decennia fel versnipperd, vooral door de aanleg van de autosnelweg Brussel-Antwerpen. 

De afwisseling van kalkrijke gronden, opborrelend water en drogere stukken maken het Floordambos tot leefgebied van heel wat verschillende soorten planten zoals bosbingelkruid, daslook, gevlekte aronskelk en bosorchis. Ook verschillende dieren als bunzing en buizerd vinden er hun plekje.

Kalk is een mineraal waar heel wat plantensoorten op reageren. Kalkmijdende soorten zoals zonnedauw of veenpluis zal je hier dan ook niet vinden. In het Floordambos vind je wel schubzegge en geelhartje op het centraal gelegen grasland. Daar ontwikkelt de kalkflora zich het best omdat er veel licht aanwezig is.

Ook kardinaalsmuts gedijt hier goed. De typische scharlakenrode vruchten in de vorm van een hoofddeksel van een kardinaal vallen op in de herfst. Huisjesslakken vind je hier volop en dan vooral de wijngaardslak. Het is de grootste Europese slak. De diertjes hebben de kalk in de bodem nodig om hun huisje te maken.

Je vindt op het hoger gelegen deel aan de kant van het golfterrein ook zure plantensoorten die het niet op kalk bedoeld hebben, zoals valse salie. Het is een van de weinige lipbloemigen waarvan de bovenlip ontbreekt. 


Klik hier voor meer informatie over De Groene Vallei in Valleigebied Kampenhout!
Klik hier om naar de Bioblitz-pagina van dit Natura 2000-gebied te gaan.
Klik hier om Obsidentify te installeren.

 

Photo: Reinhardt Strubbe (ANB)