Op maandag 16 juni zette minister Jo Brouns samen met INBO-medewerkers Jeroen Van Wichelen en Johan Auwerx grote modderkruipers uit. Dat gebeurde in het Schulensbroek (Limburg).
Grote modderkruipers zijn vissen die moeras - en overstromingsgebieden nodig hebben om te overleven. De grote modderkruiper is bijzonder zeldzaam in Vlaanderen en om die reden werd voor de soort een Soortbeschermingsprogramma (SBP) opgemaakt. De populaties die het INBO her en der nog vond in Vlaanderen, onder andere met behulp van eDNA of omgevings-DNA, waren sterk verzwakt door inteelt.
Het Onderzoekscentrum voor Aquatische Fauna van het INBO heeft daarom - met de steun van LIFEB4B - grote modderkruipers gekweekt. Dat gebeurde met aandacht voor de genetische diversiteit. Zo werd genetisch materiaal ingebracht van ouderdieren met een Nederlandse herkomst.
Op 16 juni zette het INBO meer dan 17.000 larven uit in het Schulensbroek. Het werk van het Onderzoekscentrum voor Aquatische Fauna stopt echter niet met de uitzettingen in het Schulensbroek. In totaal kweekte het centrum dit jaar al meer dan 80.000 juveniele grote modderkruipers met Nederlandse genen. 18.487 vissen blijven voorlopig in het centrum en worden verder opgekweekt. De rest van de 80.000 vissen werd uitgezet in vijf Vlaamse natuurgebieden. Dat zijn: Keuzemeersen, KBR Kruibeke, Webbekomsbroek, het Vierselsgebroekt en Schulensbroek. Kenmerkend voor deze gebieden is dat ze als habitat voldoen aan de eisen van de grote modderkruiper. Zo is het Schulensbroek door natuurherstelwerken (LIFE Delta) van voldoende hoge kwaliteit voor de grote modderkruiper.
De uitzetting op 16 juni in het Schulensbroek kwam tot stand dankzij Minister Jo Brouns, Agentschap voor Natuur en Bos, Vrienden van het Schulensbroek, Natuurpunt, VMM, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, gemeente Herk-de-Stad en de landbouwers die intensief samenwerken met lokale natuurbeheerders en -verenigingen.
Afbeelding
![]() | Afbeelding
![]() |
Afbeelding
![]() | Afbeelding
![]() |
Afbeelding
![]() | Afbeelding
![]() |