Zoniënwoud / Forêt de Soignes / Sonian Forest

Afbeelding
Zonien

Op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel vind je een van de grootste bosgebieden van ons land. Dit uitgestrekte woud verenigt de drie gewesten in ons land en is wel 4.421 hectare groot. Er staan bomen van meer dan 200 jaar oud en het bos is een thuis voor verschillende dier- en plantensoorten.  Het Zoniënwoud maakt deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van een groep van in totaal 94 uitzonderlijke beukenwouden in 18 Europese landen.  Het Zoniënwoud is onderdeel van het Nationaal Park Brabantse Wouden

Wandelen onder die kathedralen van bomen is dan ook erg indrukwekkend. Het dichte bladerdak van de beuken zorgt er wel voor dat er tijdens de zomer maar weinig zonlicht doordringt tot de bodem. Varens voelen zich er prima thuis en op meer lichtrijke plaatsen groeien tapijten van onder meer bosanemonen, boshyacinten, zachte witbol en gierstgras. Onder de eiken vind je wel een rijkere kruidlaag die bestaat uit speenkruid, bosviooltje, sleutelbloem en gele dovenetel.

Het uitgestrekte Zoniënwoud biedt ruimte aan heel wat dieren. Vandaag zijn er nog een 80-tal reeën. Voor hen zijn vooral het verkeer en loslopende honden een bedreiging. De wolf verdween er al in de loop van de 19e eeuw. Vossen en everzwijnen vonden opnieuw de weg naar het woud.

Kleine roofdieren zoals bunzing, hermelijn en wezel kan je slechts sporadisch waarnemen, omdat zij zich overdag schuilhouden. Hazen en fazanten worden zeldzaam omdat de velden rond het bos, hun voedselplaatsen, verdwijnen. Wilde konijnen en roodbruine Europese eekhoorns voelen zich goed in hun vel in het bos.

Natuurlijk zijn er ook heel wat vogels. Kraaien, eksters, gaaien, spreeuwen en merels scheren door het luchtruim terwijl zangvogeltjes als tuinfluiter, zwartkop, tjiftjaf en winterkoninkje het struikgewas verkiezen.

Er zijn niet één, maar drie Bioblitzes actief waarbinnen het Zoniënwoud valt:

  1. La Forêt de Soignes avec lisières et domaines bois
  2. Vallées de l'Argentine et de la Lasne
  3. Zoniënwoud

Klik hier om de Nederlandstalige website van het Zoniënwoud te bezoeken.
Afbeelding
Zonien
Klik hier om meer informatie te lezen over het Zoniënwoud op de website van Natuur en Bos.
Klik hier om naar de centrale Bioblitzpagina te gaan op Waarnemingen.be, waarop de drie deelnemende gebieden waarbinnen het Zoniënwoud valt terug te vinden zijn.
Klik hier om Obsidentify te installeren.

 

Foto: Yves Adams (Vilda)

Afbeelding
tip

Op zondag 26 mei 2024 tussen 14u en 17u is er een begeleide wandeling in het Zoniënwoud. De wandeling, georganiseerd door Natuurpunt Natuuracademie, in samenwerking met Natuurgroepering Zoniën (NGZ), vertrekt om 14u vanaf het Bosmuseum in Hoeilaart.

De gegidste wandeling wordt voorafgegaan door een lezing (10u30 tot 12u30).

Afstand max. 7 km. Honden zijn niet toegelaten.

Deelname is gratis. Meld je bij aankomst bij de gids. Inschrijven voor deze gegidste wandeling mag, maar moet niet. Door in te schrijven kunnen we je op de hoogte houden van mogelijke wijzigingen en volgende activiteiten.

Meer info?

Deze soorten zou je kunnen spotten tijdens een bezoek aan het Zoniënwoud:

Afbeelding
Bosorchis
Afbeelding
Europese Eekhoorn
Afbeelding
zwartkop
Afbeelding
Tjiftjaf
Afbeelding
Vuursalamander
BosorchisEuropese EekhoornZwartkopTjiftjafVuursalamander
(c) Reinhardt Strubbe(c) Reinhardt Strubbe(c) Jeroen Bot(c) Reinhardt Strubbe(c) Wilfried Rentmeesters

 
Laat deze video je verlekkeren op een bezoek:
Filmbestand