LIFE Marha – Marine sedimentary habitats seminar for European Atlantic Biogeographic region
Op 12 en 13 maart 2025 bracht onze partner van de Federal overheid een bezoek aan het seminarie over « mariene sedimentaire habitats in de Atlantische biogeografische regio », georganiseerd door het Life Marha project dat wordt gecoördineerd door het Franse Biodiversity Office. De sprekers en het publiek bestonden grotendeels uit Franse onderzoekers die werken rond monitoring en natuurbescherming, aangevuld met een aantal onderzoekers en beleidsmensen uit de omliggende landen. Verschillende thema’s rond marien bodemonderzoek werden opeenvolgens voorgesteld en bediscussieerd. Zo verkregen we inzicht in de stand van zaken rond kennisvergroting van mariene habitats, de effecten van menselijke impacten en klimaatverandering, innovaties in monitoring, beleidskaders om bescherming van de habitats te verbeteren, en best practices en uitdagingen voor marien beschermde gebieden.
De belangrijkste conclusies waren dat niet alleen de technologie snel evolueert en verbetert (kartografie, eDNA, ontwikkeling van nieuwe indicatoren, …), maar ook de aanpak: mariene biodiversiteit wordt niet alleen meer gemonitord op basis van soortenrijkdom en abundantie, maar de functionele diversiteit wordt ook mee in rekening genomen, samen met heel wat abiotische factoren. Ook over de gevolgen van menselijke impacten (windparken, ontginning, visserij, …) zijn nog veel onduidelijkheden en dus wordt ook hierop ingezet, bij voorkeur met een geïntegreerde aanpak. De nieuwe Natuurherstelverordening brengt nieuwe verplichtingen met zich mee, die zullen zorgen voor een progressieve toename van de kennis over de toestand van de mariene habitats.
Om beter te beschermen moeten we eerst beter begrijpen, en er zijn nog heel wat kennishiaten op te vullen. Werk aan de winkel dus! Een zeer interessant congres, met voldoende netwerkmogelijkheden tijdens de pauzes (en de lekkere voordelen van de Franse keuken).

Photo LIFE Marha