Afbeelding
AECM1

Kennisuitwisseling rond beheerovereenkomsten

Bedrijfsplanners van de Vlaamse Landmaatschappij en Natagriwal wisselen ervaringen en ideeën uit rond beheerovereenkomsten

Afbeelding
AECM3
AECM

Op dinsdag 7 mei kwamen bedrijfsplanners van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en van Natagriwal samen in Hélécine. Natagriwal is de Waalse vzw die verantwoordelijk is voor agromilieuklimaatmaatregelen in Wallonië, VLM is de overheidsadministratie die hetzelfde doet in Vlaanderen in de vorm van beheerovereenkomsten met landbouwers. Ook ANB en INBO waren vertegenwoordigd.

's Ochtends gaven VLM en Natagriwal een uiteenzetting over hun werking en hun omgang met landbouwers gevolgd door een overzicht van de beheerovereenkomsten die aan beide kanten van de taalgrens beschikbaar zijn voor landbouwers. Daarna ging de groep de beheerovereenkomsten op terrein bekijken, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

Een Waalse landbouwer die zowel Vlaamse als Waalse beheerovereenkomsten uitvoert kreeg het laatste woord. Hij gaf aan dat de verschillen tussen beide regio's soms nog erg groot zijn, met voor- en nadelen aan beide zijden. Hij was wel vol lof over de expertise van en samenwerking met bedrijfsplanners. Volgens hem is het cruciaal om, voor een optimale inzet van de maatregelen, ook oog te hebben voor de ruimere context waarbinnen landbouwers moeten werken, op zowel landschappelijk als economisch vlak.
 

Meer info:

  • Meer informatie over de beheerovereenkomsten op www.vlm.be/beheerovereenkomsten
  • Meer informatie over Belgium For Biodiversity (B4B) op deze website of op de Engelstalige projectwebsite Life B4B
  • Informatie over Natagriwal op de Franstalige website van Natagriwal 
  • (Franstalige) informatie over de Waalse agromilieuklimaatmaatregelen.
     
Afbeelding
AECM2

LIFE Belgium For Biodiversity (B4B)

De uitwisseling in de Leemstreek vond plaats in het kader van het LIFE Belgium For Biodiversity (B4B) project. Dat project, gesteund door Europese middelen, heeft onder andere als doel om de samenwerking tussen alle actoren die betrokken zijn bij herstel en behoud van de biodiversiteit in België te verbeteren.

In het project wordt ook sterk ingezet op de rol van de landbouw. Daarbij zijn alle betrokken partners het erover eens dat het belangrijk is om met de landbouwers samen te werken en naar oplossingen te zoeken voor biodiversiteit in het landbouwgebied, die ook economisch en sociaal aanvaardbaar zijn. Het project loopt nog tot 2031.