Afbeelding
Knoflookpad

LIFE IP Atlantische Sandlandschaften ontmoet LIFE Belgium for Biodiversity

Afbeelding
knoflookpad

Internationale samenwerking voor het behoud van de gewone pad: Succesverhalen en uitdagingen.

Tijdens een netwerkevenement op 11 en 12 september 2024 kwamen Nederlandse, Duitse en Belgische natuurbeschermers bijeen om ervaringen uit te wisselen over het kweken en (her)introduceren van gewone padden. Geleerde lessen werden gedeeld.

 

Afbeelding
Sandlandschaften


Van links naar rechts: Jeroen Speybroeck (INBO), Loïc van Doorn (INBO), Christian Göcking (NABU), Johan Meijer (Natuurbalans), Peter Engelen (Natuurpunt), Peter Kroon (Natuurbalans), Lily Gora (ANB), Sebastian Schmidt (Bezirg Regierung Münster), Ian Stevens (Natuurpunt), Bart Hoeymans (ANB), Daan Van Eenaeme (INBO), Jeroen van Leeuwen (Natuurbalans), Martina Raffel (Bezirg Regierung Münster).


In Nederland, België/Vlaanderen en West-Duitsland, met name in Noordrijn-Westfalen, bevindt de gewone pad zich aan de meest westelijke grens van zijn verspreidingsgebied. De staat van instandhouding van de gewone pad is hier ongunstig.  Verlies van habitat, versnippering van het landschap en genetische verarming door isolatie zijn de belangrijkste oorzaken.


Sinds 2011 zijn zowel in Nederland als in Duitsland verschillende maatregelen genomen om bestaande habitats te verbeteren zodat ze voldoen aan de habitatvereisten voor gewone padden.  Daarnaast is in beide landen een kweek- en uitzetprogramma gestart om bestaande populaties te versterken en deze pad te (her)introduceren in voormalige en nieuwe geschikte habitats. In Duitsland gebeurde dit met steun van twee Life-projecten: Life+ project 'Bescherming van de gewone pad in delen van Münsterland' en Life IP 'Atlantische regio DE'. Er werden 90.000 gewone padden uitgezet in 40 gebieden. De gewone pad komt momenteel voor op 59 locaties, twee keer zoveel als voorheen. De staat van instandhouding is verbeterd van U2 (slecht) naar U1 (ongunstig-ontoereikend).


In Nederland is in 2011 een projectgroep opgericht om een 'Reddingsplan Gewone Pad' te ontwikkelen. Sindsdien heeft Natuurbalans 173.000 gewone padden uitgezet in 30 verschillende gebieden. In sommige gebieden nam de populatie toe, in andere bleef de populatie stabiel en in weer andere herstelde de populatie zich niet. Over het algemeen is er een positieve trend in aantallen waargenomen sinds de uitzetting van gewone padden in Nederland.


In Vlaanderen wordt de gewone pad pas sinds 2020 gekweekt en uitgezet, met financiering van Life BNIP 'Belgisch Geïntegreerd Project' tot 2023 en momenteel van Life B4B 'Biodiversiteit voor België'.  Tot nu toe zijn er 40.688 larven en juvenielen uitgezet in 2 bestaande en 3 bijkomende gebieden.  Ook in Vlaanderen zijn de resultaten tot nu toe wisselend.  


Dit netwerkevenement was de ideale gelegenheid om ervaringen en resultaten uit te wisselen en een nog beter inzicht te krijgen in de habitatvereisten van gewone padden. De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. Monitoring zal belangrijk blijven om de ontwikkeling van de populatie te volgen en beheersmaatregelen aan te passen.  De samenwerking tussen deze partners zal worden voortgezet. Het doel is om op termijn een gunstige staat van instandhouding te bereiken.

Hier kan je het persbericht lezen van het LIFE IP Atlantische Sandlandschaften.

Afbeelding
LIFE IP AS5
Afbeelding
LIFE IP AS2
Afbeelding
LIFE IP AS1
Afbeelding
LIFE IP AS3