Het pilootproject Belreefs heeft officieel groen licht gekregen voor het installeren van substraat met jonge oesters op zee. Dit project, dat deel uitmaakt van het LIFE B4B-programma, richt zich op het herstel van de verdwenen oesterbanken in de Belgische Noordzee. De eerste experimenten met de innovatieve ‘remote setting’-techniek zijn succesvol afgerond. Tegen het einde van de zomer worden de oesters in zee geplaatst.
Innovatieve techniek
Met het Belreefs-project wil de dienst Marien Milieu (FOD Volksgezondheid) de ooit talrijke maar intussen volledig verdwenen oesterbanken in de Noordzee herstellen. Hiervoor wordt onder andere de ‘remote setting’-techniek toegepast, een methode die op lange termijn grootschalig natuurherstel mogelijk maakt. De eerste experimenten tonen veelbelovende resultaten.
Bij deze techniek worden larven van de platte oester (Ostrea edulis) vanuit een kweekcentrum overgebracht naar tanks waarin ze zich vestigen op een kunstmatig substraat. Dit substraat is gemaakt van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, zoals bakstenen en lege oesterschelpen. Wanneer de jonge oesters (het ‘oesterzaad’) een geschikte grootte hebben, wordt het substraat op de zeebodem geplaatst. De effectieve installatie op zee zal plaatsvinden tegen het einde van de zomer.
Oesterbanken in de kijker tijdens event natuurherstel
Op dinsdag 6 mei organiseert de dienst Marien Milieu voor de derde keer een event over natuurherstel in het Belgisch deel van de Noordzee, in samenwerking met De Blauwe Cluster. Het event vindt plaats in Bredene en zal dit keer in het teken staan van de opschaling van natuurherstel. Meer informatie over het event vind je hier.
Wat is Belreefs?
Het consortium Belreefs bestaat uit Jan De Nul Group, Instituut voor Natuurwetenschappen, Shells & Valves en Mantis Consulting. In opdracht van de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid heeft dit consortium het eerste pilootproject opgestart voor het herstellen van platte oesterriffen in het Belgisch deel van de Noordzee. Het project maakt deel uit van actie T4.8 van het LIFE B4B-project.

De verschillende fases van het oesterherstelproject Photo (© Jan De Nul Group)