Tijdens de lente verandert het bos in een kraamafdeling. Respecteer de goede gewoontes!
De lente is het seizoen waarin vogels broeden en reekalfjes geboren worden. Dieren hebben voldoende rust en ruimte nodig. Wandelaars, fietsers of honden kunnen pasgeboren dieren opschrikken, daarom is het – nog meer dan anders – enorm belangrijk om de goede gewoontes van het bos te respecteren.
En vergeet natuurlijk ook de fleurige voorjaarsbloeiers niet! Bosanememonen, hyacinten, daslook, … . Ze komen allemaal opnieuw tot leven in de lente. Om zolang mogelijk van deze prachtige lentebloemen te kunnen genieten, is het belangrijk om op de paden te blijven en geen bloemen en planten te plukken.
Het Zoniënwoud: kostbaar Natura 2000-gebied. Prachtig maar kwetsbaar.
Beschermde habitats en uitzonderlijke soorten maken van het Zoniënwoud een paradijs voor de biodiversiteit. Ons bos is een thuis voor broedende vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en ook reeën. Er huizen belangrijke dier- en plantensoorten. Kortom, het Zoniënwoud is een ontzettend rijk, maar ook zeer kwetsbaar Natura 2000 gebied.
Het Natura 2000-statuut is van groot belang voor het Zoniënwoud. Daardoor gelden voor het volledige woud speciale beschermingsmaatregelen. De bosbeheerders uit de drie gewesten passen deze maatregelen toe in hun bosbeheer en zorgen er zo voor dat doelsoorten en habitats in stand gehouden worden.
Samen voor het Zoniënwoud! Doe jij ook mee?
Elk bezoek aan het woud heeft echter ook een impact op deze prachtige biotoop, maar dankzij het nodige respect en door de goede gewoontes toe te passen, beperk je de impact van jouw bezoek tot een minimum en draag je ook bij tot de bescherming van het woud en van haar rijke biodiversiteit.